top of page

Αγιος Αχίλλειος: ο "ομφαλός" της Πρέσπας


23 κάτοικοι, 11 σπίτια, 1 νησί.Ο θρύλος λέει πως αν τα σπίτια του Αγίου Αχιλλείου γίνουν 12 κάποιο θα γκρεμιστεί. Έντεκα είναι και τα χωριά της Πρέσπας που ακόμα κατοικούνται, αλλά είναι αστείο να παίζουμε με τους αριθμούς μιλώντας για ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα νησιά των Βαλκανίων. Παλιότερα έναν αριθμό τηλεφώνου έπαιρνες και μια βάρκα με επίπεδη καρίνα ερχόταν να σε παραλάβει για να σε περάσει απέναντι.

Τον χειμώνα που το νερό πάγωνε η επικοινωνία γινόταν με τα πόδια. Πάνω στο πάγο περπατούσαν τα παιδιά για να πάνε σχολείο και πάνω στον πάγο έσερναν το φορείο, εάν κάποιος τύχαινε να αρρωστήσει βαριά και έπρεπε να τον δει ο αγροτικός γιατρός. Χρόνια παρακαλούσαν οι λιγοστοί κάτοικοι του Άγιου Αχίλλη να τους φτιάξουν μια ξύλινη πεζογέφυρα, τώρα όμως έχουν μια τεράστια, εισαγωγής παρακαλώ, που κόστισε ένα εκατομμύριο δραχμές το μέτρο (την εποχή που φτιάχτηκε). Τα 650 μέτρα ενώθηκαν με χρυσάφι, αλλά η ζωή του παραμυθένιου νησιού της μικρής Πρέσπας δεν άλλαξε καθόλου.

Εκατομμύρια «κλικ» φωτογραφικών μηχανών, μηχανών λήψης εικόνας, μηχανών καταγραφής γενικότερα έχουν ακουστεί πάνω σε τούτο το νησί. Όλοι προσπαθούν να συλλάβουν αυτό που τα μάτια δεν χορταίνουν και η ψυχή απολαμβάνει αμέριμνη κι ανάλαφρη. Και μη νομίσετε ότι είναι μονάχα το τοπίο. Χιλιόχρονες μνήμες και μνημεία μαζί με αρκετούς μύθους και θρύλους συνθέτουν τον «ομφαλό» ολόκληρης της Πρέσπας.

Πριν από χίλια και βάλε χρόνια εδώ τοποθέτησε το κέντρο του βασιλείου του ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ. Από την Λάρισα που είχε καταλάβει έφερε το λείψανο του τοπικού Αγίου Αχιλλείου και το τοποθέτησε μέσα σε μια μεγαλόπρεπη εκκλησιά η οποία σώζεται ημιερειπωμένη και αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της Πρέσπας. Για να ανακαλύψετε τον Άγιο Αχίλλειο με τους θησαυρούς του πρέπει να περπατήσετε. Και αυτό το περπάτημα είναι ένα από τα πράγματα που αξίζει να απολαύσετε τουλάχιστον μία φορά στην σύντομη ζωή σας πάνω στον πλανήτη γη!

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά: Δεν υπάρχει ομορφότερη και ευκολότερη πεζοπορική διαδρομή σε όλη την Ελλάδα. Συνδυάζει μερικές από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες της Πρέσπας, σημαντικά μνημεία έχει πολύ ομαλό ανάγλυφο σαν διαδρομή και θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι τελικά εδώ υπάρχει αρμονία ανάμεσα στον άνθρωπο, τα δημιουργήματά του και την φύση. Ένα άλλο στοιχείο –μεταφυσικό για πολλούς– είναι ότι θα νιώσετε (και θα λάβετε εάν είστε δεκτικοί) μια καθαρή μορφή ενέργειας, που όμοιά της δύσκολα θα συναντήσετε. Αφεθείτε και περπατήστε. Μετά από 1-2 ώρες θα είστε «άλλοι άνθρωποι». Δεν υπάρχει σηματοδότηση, δεν την χρειάζεστε άλλωστε. Είστε το κέντρο ενός εκπληκτικού μικρόκοσμου στον οποίο καλείστε να ενσωματωθείτε για να τον απολαύσετε. Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία!

Το αυτοκίνητό σας θα το έχετε ήδη αφήσει στο πάρκινγκ. Θα έχετε καλύψει τα 650 μέτρα της πεζογέφυρας (Περισσότερα στην ενότητα Δείτε Οπωσδήποτε) και θα ξεκινήσετε να περπατάτε περνώντας πρώτα από τον μικρό ναό του Αγίου Γεωργίου (15ος αι.). Ακολουθεί το «υπερθέαμα» της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου και με σημάδι τον σταυρό στην νότια κορυφή του νησιού κατευθυνθείτε προς το πάλαι ποτέ γυναικείο μοναστήρι της Παναγιάς της Πορφύρας. Επιστρέψτε μέχρι το μέσον περίπου του νησιού και περάστε στην απέναντι πλευρά (την δυτική) για να ανακαλύψετε τα λιγοστά ερείπια του Αγίου Δημητρίου (14ος αι.) και των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αι.) με τους πεσμένους κίονες.

Θα έχετε ολοκληρώσει την διαδρομή όταν αντικρίσετε το σχολείο του σημερινού οικισμού του Αγ. Αχιλλείου.

Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος (www.periklesmerakos.com)

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.
bottom of page