top of page

Στις γειτονιές της Τσαγκαράδας


Το Πηλειορίτικο χωριό με τις τέσσερις γειτονιές που κρύβουν μέσα στην οργιαστική βλάστηση απίστευτες ομορφιές.

Αγιος Στέφανος, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή, Ταξιάρχες: Τα σπίτια, οι εκκλησίες και τα δημόσια κτίρια είναι κρυμμένα μέσα στο οργιαστικό πράσινο, χαμένα ανάμεσα σε πανύψηλες καστανιές, πλατάνια, οπωροφόρα και δύσκολα τα διακρίνεις από τον κεντρικό ασφαλτόδρομο. Βλέπετε, αυτό ήταν το σκεπτικό από παλιά, αφού οι μαχαλάδες της Τσαγκαράδας δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα, όταν κάτοικοι από την παραλία της Καραβοστασιάς ήρθαν εδώ να κρυφτούν από τους πειρατές. Τον 18ο αιώνα ανέπτυξαν βιοτεχνία με μεταξωτά και σκουτιά και στα μέσα του 19ου αιώνα άρχισαν να μεταναστεύουν, κυρίως στην Αίγυπτο, όπου πλούτισαν και στη συνέχεια ευεργέτησαν τον τόπο καταγωγής τους κτίζοντας σχολεία, εκκλησίες, υδραγωγεία, φτιάχνοντας καλντερίμια κ.α.

Η πιο πολυσύχναστη συνοικία χειμώνα και καλοκαίρι είναι της Αγίας Παρασκευής, όπου υπάρχουν εστιατόρια, καφέ-μπαρ, ξενώνες, τουριστικά καταστήματα, ΑΤΜ. Στη μεγάλη, πλακόστρωτη πλατεία της, που είναι ιδανική για πρωινό ή απογευματινό καφέ, κυριαρχεί ο θεόρατος (χιλιόχρονος όπως λένε) πλάτανος με περίμετρο κορμού που φτάνει τα 14 μέτρα. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1719) έχει ενδιαφέροντα νεοκλασικά στοιχεία. Κάτω από την πλατεία θα δείτε την παλιά πέτρινη βρύση. Περπατώντας στο σοκάκι πλάι στο ξενοδοχείο «Χαμένος Μονόκερος» θα βρεθείτε μπροστά σ’ ένα καλοδιατηρημένο κτίριο που το 1985 χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης: είναι η Νανοπούλειος σχολή, δωρεά του Ν. Νανόπουλου που κτίστηκε το 1863. Σήμερα στεγάζει το δημοτικό σχολείο. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε τον περίπατό σας προς την Αχιλλοπούλειο σχολή, ένα ακόμη επιβλητικό κτίσμα του 1864 που χρηματοδότησαν οι Αιγυπτιώτες αδερφοί Αχιλλόπουλοι για να γίνει αρχικά αστική σχολή και το 1905 εμπορική. Αναστηλωμένο σήμερα, είναι έδρα του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου Μουρεσίου και αξιοποιείται για εκδηλώσεις, ενώ στον πρώτο όροφο λειτουργεί ψηφιακό λαογραφικό μουσείο.

Η πλατεία της εκκλησίας των Ταξιαρχών είναι πολύ μικρότερη και δυστυχώς κατειλημμένη από τα τραπεζοκαθίσματα των εστιατορίων. Η εκκλησία του 1786 πάντως είναι εντυπωσιακή, όπως και η κρήνη με τους τέσσερις κρουνούς απ’ όπου το νερό κυλάει γάργαρο όλο το χρόνο. Από την πλατεία αυτή μπορείτε να περπατήσετε προς το ερειπωμένο Καρτάλειο δημοτικό σχολείο, δωρεά της οικογένειας Καρτάλη. Αξίζει επίσης να πάτε με το αυτοκίνητο μέχρι την πλατεία της συνοικίας της Αγίας Κυριακής. Είναι συνήθως έρημη και δύσκολα θα πιστέψετε ότι άλλοτε αποτελούσε επίκεντρο της Τσαγκαράδας. Ξεχωρίζει ο ναός του 1746 (τον οποίο σπάνια θα βρείτε ανοιχτο) και τα τεράστια πλατάνια.

Η ΕROTERRA

Στη συνοικία των Ταξιαρχών θα βρείτε πάνω στον κεντρικό δρόμο το πολύ αξιόλογο εργαστήριο «Eroterra» με ζωγραφικά και γλυπτά έργα του Δημήτρη Μανίνη και κεραμικά της Ευαγγελίας Μαρίνου. Tηλ. 24260 49490, http://dimitrismaninis.blogspot.gr/

ΤΟ MONOTOΞΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ

Eκεί που τελειώνει η συνοικία των Ταξιαρχών, στο καλντερίμι που οδηγεί στο Ξουρίχτι και τις Μηλιές, βρίσκεται το περίφημο μονότοξο γεφύρι της Τσαγκαράδας, πάνω στο ρέμα του Μυλοπόταμου (θα δείτε σχετική πινακίδα πάνω στον κεντρικό δρόμο). Θεωρείται πως έχει κτιστεί το 1787 από Ζουπανιώτες μάστορες.

Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος (www.periklesmerakos.com)

Info

ΔΙΑΜΟΝΗ

«12 Μonths Luxury Hotel» (24260 48894-5, www.12hotel.gr).

«Αμανίτα» (24260 49707, 210 8991484, www.amanita.gr).

«Αλέκα» (24260 49380, www.alekashouse.com).

«Aglaida» (24260 49097, www.aglaida-apartments.gr).

«Αμάλθεια» (24260 49400, 49497, www.amalthiatsagarada.gr).

ΦΑΓΗΤΟ

«Δειπνοσοφιστής» (24260 49825, www.dipnosofistis.com).

«Αλέκα» (24260 49380, www.alekashouse.com).

«Χαμένος Μονόκερος» -το εστιατόριο του ξενοδοχείου στην Αγία Παρασκευή (24260 49930, www.lostunicorn.com).

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.
bottom of page