top of page

Λίμνη Τσιβλού-Ζαρούχλα: Χαμένοι στο πράσινο


Ένας αόρατος «πλαστικός χειρουργός» έκανε lifting στην περιοχή και ιδού: οι άνθρωποι υποκλίνονται ακόμη μια φορά στην κυρίαρχη ομορφιά. Ήταν μεταξύ 1912-13 που τα νερά του ποταμού Κράθι σταμάτησαν να κυλούν λόγω μιας κατολίσθησης, τα νερά κατάπιαν τον οικισμό Τσιβλού και η λίμνη - ή Μαυρολίμνη όπως την είπαν – άπλωσε τα υδάτινα πλοκάμια της σε υψόμετρο 700. Το καλοκαίρι οι τολμηροί κάνουν μπάνιο στα νερά της, το χειμώνα πηγαίνουν εκεί για φαγητό και βόλτα σε όσα σημεία σχηματίζει στοιχειώδεις όχθες. Την απόλυτη γαλήνη του τοπίου διαταράσσουν μόνο οι σιωπηλές ικεσίες των κλαδιών από τα δέντρα που ακόμη έχουν τις ρίζες τους στα παγωμένα νερά. Το βάθος τους λένε πως φτάνει τα 82 μέτρα, αλλά αυτό το ξέρουν μόνο οι δύτες που ίσως έχουν βουτήξει για να ρίξουν κλεφτές ματιές στα πέτρινα σπίτια του αλλοτινού χωριού που έχουν παραδοθεί στην ανίκητη δύναμη του νερού.

  • Η πανίδα της λίμνης περιλαμβάνει κουνοπόψαρα, κυπρίνους, καραβίδες και βίδρες

  • Πολλοί είναι αυτοί που έρχονται εδώ για δραστηριότητες, όπως ποδήλατο βουνού, κανό καγιάκ και καταδύσεις.

  • H κατολίσθηση δημιούργησε δυο λίμνες, όμως με το πέρασμα τον χρόνων η μια ξεράθηκε και απέμεινε μόνο αυτή που υπάρχει σήμερα. Μερικά χρόνια τα λιγοστά στάσιμα νερά της λίμνης μάζεψαν κουνούπια και οι ντόπιοι έριξαν ψάρια για να τα εξολοθρεύσουν.

[if !supportLists]

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Τη Ζαρούχλα, ένα χωριό που αναπτύχθηκε ως τουριστικός προορισμός.

Την Αγία Τριάδα (18ος αιώνας), πάνω από τη Ζαρούχλα.

Τους δασικούς δρόμους του Χελμού. Μονοπάτια και χωματόδρομοι για 4Χ4 διακλαδίζονται μέσα σε 20.000 ατελείωτα στρέμματα δάσους.

Το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, έξω από το χωριό Χαλκιάνικα, φωλιασμένο μέσα σε έναν θεόρατο βράχο.

Το μικρό χωριό Σόλο, με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1826) και τον πύργο του Σολιώτη.

Η ΖΑΡΟΥΧΛΑ

Το όμορφο χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.050 -1.200, πνιγμένο στο πράσινο, λόγω των νερών που φέρνουν τα τρία ρέματα. Τις καθημερινές η Ζαρούχλα ζει στη ραστώνη της, σε αντίθεση με τα σαββατοκύριακα που οι επισκέπτες από την Αθήνα και τα γύρω μέρη γεμίζουν τους πλακόστρωτους δρόμους της και γεμίζουν τους ξενώνες, τα εστιατόρια και τα καφέ, τα οποία παραμένουν κλειστά τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας. Η τουριστική ανάπτυξη του οικισμού ξεκίνησε την δεκαετία του 90' όταν ο πύργος του οπλαρχηγού Ασημάκη Φωτήλα, μετατράπηκε σε ξενώνα και έφερε τους πρώτους επισκέπτες. Ο πύργος κτίστηκε γύρω στο 1700, είχε γέφυρα και καταχύστρες και ήταν ένας από τους 14 που υπήρχαν στην Ζαρούχλα. Ένας ακόμη εγκαταλελειμμένος πύργος, είναι του προκρίτου Σωτήρη Χαραλάμπη, δίπλα στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Λίγο μακρύτερα από το κέντρο του χωριού βρίσκεται ο γκρεμισμένος πύργος του Παπαδημητρόπουλου, πλάι στο μικρό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Είναι ένα υπέροχο παλιό κτίσμα, με καμπαναριό, φωλιασμένο ανάμεσα σε δυο τεράστια πλατάνια κι ένα κυπαρίσσι. Μέχρι την δεκαετία του 30' ζούσαν τρεις μοναχές και εκεί που σήμερα είναι οι καμάρες βρίσκονταν τα κελιά τους. Αν και το κτίσμα έχει συντηρηθεί εξωτερικά, εσωτερικά οι αγιογραφίες του 18ου αιώνα κινδυνεύουν να καταστραφούν.

  • Σύμφωνα με τους περιηγητές του 19ου αιώνα το χωριό ήταν μεγάλο, με 200 οικογένειες, πολλούς μαχαλάδες και αγορά συγκεντρωμένη πάνω στη δημοσιά. Το ορεινό και δυσπρόσιτο της περιοχής ήταν ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι δεν περνούσαν καν από εκεί.

  • Διάσημα είναι τα φασολάκια Ζαρούχλας, που αν πάτε την κατάλληλη εποχή θα δείτε να καλλιεργούν οι ντόπιοι, οι οποίοι ασχολούνται επίσης με τη δασοκομία και την κτηνοτροφία.

  • Ο γκρεμισμένος πύργος Παπαδημητρόπουλου που βρίσκεται δίπλα στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, κτίστηκε επί ενετοκρατίας και κάηκε από τους Τούρκους.

H ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Λίγο πριν φτάσετε στην Ζαρούχλα θα δείτε στα αριστερά σας την πινακίδα για το χωριό Αγία Βαρβάρα στο οποίο αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη για να το γνωρίσετε. Είναι κτισμένο σε ύψωμα, ανάμεσα σε πλατάνια και ακακίες, και με πολύ υγιεινό κλίμα. Είναι η πατρίδα των περίφημων Βαρβαριτών μαστόρων και υπήρξε κεφαλοχώρι μέχρι την δεκαετία του 1970, με δημοτικό σχολείο, σταθμό χωροφυλακής, αγροτικό ιατρείο, ταχυδρομείο και πταισματοδικείο. Σήμερα μπορείτε να δείτε τα σπίτια των οπλαρχηγών Αργυριάδη και Θεοχαρόπουλο, τις εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας, του Αι Γιώργη και την Παναγία, που είναι κτισμένες πριν από 100 χρόνια. Το χωριό είναι περιποιημένο και σε πολύ καλή κατάσταση, χάρη στον Βαρβαρίτη μεγαλοεργολάβο Χρήστο Αρφάνη που έχει φτιάξει καλντερίμια, πλακόστρωτες πλατείες, ξενώνα και γήπεδα μπάσκετ, καθώς και στους ντόπιους και Αθηναίους που έχουν αναστηλώσει πολλά από τα παλιά πέτρινα σπίτια του χωριού. Αν πάτε σαββατοκύριακο θα βρείτε ανοικτή και την ταβέρνα-καφενείο που λειτουργεί.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΙΩΝ

Ανηφορίζοντας τον δρόμο (από Λίμνη Τσιβλού προς Ζαρούχλα) θα δείτε αριστερά δρόμο με πινακίδες προς Χαλκιάνικα και Αγία Βαρβάρα. Λίγο πριν μπείτε στον οικισμό των Χαλκιάνικων θα δείτε χωματόδρομο αριστερά που οδηγεί στην Παναγία Καταθεσίων. Μοιάζει «κολλημένη» πάνω στα κάθετα βράχια, σε υψόμετρο 1100 με θέα στο φαράγγι του Κράθιδος και τις πλαγιές του Χελμού. Είναι χτισμένη από Βαρβαρίτες μαστόρους,το καθολικό είναι αφιερωμένο στην κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας, από όπου πήρε και το όνομά της. Εσωτερικά έχει τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Ονομάζεται και Παναγία των Καταφυγίων, εξαιτίας των πολλών σπηλιών που υπάρχουν στα βράχια γύρω της, και χρησιμοποιήθηκαν ως σκήτες και κρυψώνες των ντόπιων κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 21'. Το καθολικό της μονής, όπως και το διώροφο κτίσμα που υπάρχει από κάτω, έχουν αναστηλωθεί πρόσφατα από τον σύλλογο «φίλοι των Χαλκιάνικων». Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

  • Σε πέρασμά του από τα Χαλκιάνικα ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης γνώρισε την καλόγρια της μονής Καταφυγίων Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου, την παντρεύτηκε και το 1836 έκανε μαζί της παιδί. Το ονόμασε και αυτό Παναγιώτη, όπως το γιο του που είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο του 1824. Στη διαθήκη του μάλιστα εξασφάλισε και τη μητέρα και το παιδί.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Ο Πύργος της Ζαρούχλας (τηλ. 26960 33934, 210 6439488). Μεσαιωνικό πυργόσπιτο με υπέροχη θέα και φροντισμένο κήπο.

Αροάνια (τηλ. 26960 35090, www.aroania-hotel.gr) Πολύ καλός ξενώνας που άνοιξε πρόσφατα.

Δρυάδες (τηλ. 26960 34840, www.driadeshotel.gr). Σε φινλανδικό στυλ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΦΑΓΗΤΟΥ

Στη λίμνη Τσιβλού στον «Παράδεισο» και στο «Πέτρινο».

Στη Ζαρούχλα:

«Ύδατα Στυγός» (26960 35050) Η Βαγγελιώ και η Κωνσταντίνα μαγειρεύουν για εσάς μοναδικές συνταγές, όπως ζυγούρι στη γάστρα με χυλοπίτες, αγριογούρουνο στιφάδο, πιπερόπιτα ή πρασόπιτα, γαρδουμπάκι φούρνου, ομελέτα με άγριες αγκινάρες ή σπαράγγια και γλυκά γαλακτομπούρεκο, γαλατόπιτα ή καρυδόπιτα.

«Μαχαίρας» (26960 33928) Στην πέτρινη σάλα θα δοκιμάσετε συκωτάκια τυλιγμένα σε μπόλια, χοιρινό με μανιτάρια, κεφτέδες βούτσι (κοκκινιστούς), γκιούλμπασι και γαλατόπιτα της κυρίας Όλγας.

«Ο Γιάννης» (26960 33939, 6974909738) Παλιά ταβέρνα και στέκι των ντόπιων με λίγα και καλά φαγητά, όπως παϊδάκια, χωριάτικα λουκάνικα, τυρόπιτα, χορτόπιτα, φασολάδα. Μένει ανοιχτή και καθημερινές.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΕΚΕΙ

Από την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, θα στρίψετε προς το βουνό στο ύψος της Ακράτας. Από εκεί η λίμνη Τσιβλού απέχει περίπου 32 χλμ.

Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος (www.periklesmerakos.com)


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.
bottom of page