top of page

Τα Γιάννινα, η λίμνη, οι θρύλοι και οι μύθοι


Το στιλιζαρισμένο δωμάτιο του ξενοδοχείου Du Lac όπου με φιλοξενούν, δεν μπορεί να τους ...κρατήσει έξω: κάθε φορά που κλείνω τα μάτια, οι μύθοι και οι θρύλοι αυτής της πόλης που μετράει αιώνες ζωής, εισβάλλουν στο μυαλό. Η κυρά Φροσύνη και η κυρά Βασιλική. Ο Αλή Πασάς, ο περιπετειώδης βίος του κι ο θάνατός του στο Νησί. «Συμβαίνει άραγε το ίδιο και σε σας», αναρωτιέμαι φωναχτά καθώς κοιτάζω τα νεανικά πρόσωπα των φοιτητών που πλημμυρίζουν τους δρόμους της πόλης, τα θυμωμένα πρόσωπα των οδηγών που είναι μόνιμα μποτιλιαρισμένοι στις λεωφόρους και στα στενά, τους χαμογελαστούς ψαράδες που παρκάρουν τα παλαιομοδίτικα μηχανάκια τους και στήνουν αξημέρωτα τις πετονιές τους στα παραπέτα της Λίμνης για να πιάσουν κυπρίνια, πεταλούδες, γκρατς και μαρίτσια, τους μπάρμεν που δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν ποτήρια στα αμέτρητα μπαράκια στο Μόλο, στη Σκάλα, στα Ναυτάκια, στη Μιχαήλ Αγγέλου...

Το όνειρο και η πραγματικότητα δίνουν κάθε μέρα ραντεβού μέσα σε τοπία μαγικά, μέσα στην πρωινή πάχνη της Λίμνης των Ιωαννίνων όπου οι μορφές των αθλητών που κωπηλατούν κάνουν παρέα στα πουλιά και στα καραβάκια που μεταφέρουν κόσμο στο Νησί. Τους χαζεύεις περπατώντας στη σκιά των δύο τζαμιών του Κάστρου -του Ασλάν και του Φετιχέ –κάνοντας την παραλίμνια διαδρομή από την Κυρά Φροσύνη προς τα Ταμπάκικα, με την υγρασία να απλώνει τη λαμπερή μπέρτα της πάνω στα πλατάνια, στα έργα των Ηπειρωτών γλυπτών, στους ποδηλάτες και στους διαβάτες.

Ύστερα μπαίνεις από τη δυτική είσοδο στο κάστρο και κλείνεις απ’ έξω κάθε άλλη δυνατή πραγματικότητα, συνειδητοποιώντας ότι παράλληλα με τις ζωές των ανθρώπων που ζουν σήμερα εκεί, τα τείχη περικλείουν χιλιάδες άλλες - αφού εβραίοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι άφησαν ανεξίτηλο ίχνος στο πέρασμα των αιώνων. Ακολουθώντας την ανατολική εσωτερική περίμετρο περνάς την εβραϊκή συναγωγή και το τεράστιο μακρόστενο κτίριο του Σουφαρί Σεράι, στο εσωτερικό του οποίου εκπαιδεύονταν οι ιππείς του Αλή Πασά. Βλέπεις το χαμάμ και τη βιβλιοθήκη κι ύστερα φτάνεις στο Ασλάν Τζαμί του 1618: αφού περάσεις τα μαγειρεία, τον μεντρεσέ και τους λουτήρες, μπαίνεις στο μεγαλόπρεπο τζαμί με την εξαιρετική διακόσμηση και τον γαλήνιο περίβολο με την υπέροχη θέα στο Νησί και τη Λίμνη.

Από εκεί τα βήματά σου σε φέρνουν στο Ιτς Καλέ, την εσωτερική ακρόπολη του κάστρου. Ώρες μπορείς να περιηγείσαι εκεί, στο Φετιχέ Τζαμί που έκτισε το 1795 ο Αλή Πασάς ως ναό για το σεράι του, στον τάφο του που βρίσκεται δίπλα και έχει θαφτεί το κεφάλι του, στο βυζαντινό μουσείο, στις στοές δεξιά από την πύλη που φιλοξενούσαν στρατώνες και αποθήκες, στο θησαυροφυλάκιο, στον λεγόμενο πύργο του Βοημούνδου, στα μαγειρεία που στις μέρες μας έχουν γίνει ένα καλόγουστο αναψυκτήριο.

Ύστερα κατεβαίνεις για μια τελευταία περιήγηση στον οικισμό που έχει κηρυχθεί διατηρητέος από το 1981, χαζεύεις τα διώροφα σπίτια των αρχών του 20ου αιώνα με τους τσατμάδες και τα πέτρινα ισόγειά τους, καθώς στριμώχνονται δίπλα στα νεόκτιστα.

H θορυβώδης ζωή της πόλης καραδοκεί έξω από το τείχος: Η παλιά Εβραϊκή συνοικία που σήμερα έχει γεμίσει μπαρ και εστιατόρια. Η πλατεία Μαβίλη, γεμάτη lounge καφέ, και ο Μόλος. Πίσω του βρίσκεται η έξω Εβραϊκή συνοικία και λίγο πιο κάτω η στοά Λούλη που έχει μεταμορφωθεί σε πολυχώρο. Οδηγεί στην Ανεξαρτησίας, τον παλιό εμπορικό δρόμο που διαμορφώθηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1869 και τους κάθετους δρόμους με τα δεκάδες μικρομάγαζα, τις βιοτεχνίες, τα σιδεράδικα.

Ανεβαίνοντας προς το κέντρο από την Αβέρωφ το πρόσφατο παρελθόν κάνει εμφανή την παρουσία του: χρυσοχοεία, παλαιοπωλεία και κτίρια όλων των δεκαετιών του 20ου αιώνα παρατάσσονται στο δρόμο σου. Το Δικαστικό μέγαρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο που έκτισε ο Άρης Κωσταντινίδης στο πάρκο Λιθαρίτσια, η 8η Μεραρχία, το Δημαρχείο του 1938, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική τράπεζα. Πίσω από τη Μεραρχία βλέπεις την πλατεία του Πνευματικού Κέντρου με το Βελή τζαμί.

Στην πλατεία Πύρρου με το ρολόι του 1905, επανέρχεσαι στο σήμερα.

Στη Μιχαήλ Αγγέλου με τις ακριβές μπουτίκ και τα καφέ της ανακαλύπτεις το «Κολωνάκι» των Ιωαννίνων, στην 28ης Οκτωβρίου χαζεύεις βιτρίνες, στη Βενιζέλου θαυμάζεις τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, στο κτίριο των παλιών λουτρών. Έτσι είναι αυτή η πόλη: το χθες, το σήμερα, αυτό που φαντάστηκες και αυτό που ζεις αναμιγνύονται και στάζουν πάνω σου μαζί με το ψιλόβροχο...

TO NHΣΙ

Ο οικισμός του πιστεύεται ότι κτίστηκε από Μανιάτες που ήρθαν το 17ο αιώνα, αλλά φαίνεται ότι το Νησί της Παμβώτιδας το κατοικούσαν πριν το 10ο αιώνα. Σήμερα μένουν εκεί περίπου 100 οικογένειες και έχει τουριστικά εστιατόρια και μαγαζάκια με σουβενίρ. Θα περπατήσετε για να δείτε τα 8 μοναστήρια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Απέχει 4 χλμ. από τα Ιωάννινα). Θεωρείται από τα ωραιότερα στα Βαλκάνια και έχει ηλικία 1.5 εκατομμυρίου ετών.

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Το Βυζαντινό στο Ιτς Καλέ (τηλ. 26510- 39580, 39692, ανοιχτά 8:00-17:00, Δευτέρα κλειστά).

Το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο στο Τζαμί του Ασλάν Πασά (τηλ. 26510 26356, ανοιχτό 8:00-15:00).

Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη στο Μπιζάνι (τηλ. 26510 92128, ανοιχτό 10:00-16:00 κάθε μέρα) με τα περίφημα κέρινα ομοιώματα.

Το ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. Ένα τεράστιο συγκρότημα στην Αρχιερέα Μακαρίου αφιερωμένο στη γιαννιώτικη ασημουργία, με εργαστήρια των αργυροχόων μελών του Συλλόγου Ασημουργών και ένα μεγάλο κεντρικό πωλητήριο.

Πολλά καταστήματα αργυροχοϊας θα βρείτε και στην οδό Αβέρωφ.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

- Hotel Du Lac & Congress Center (τηλ. 26510 59100, www.dulac.gr). Πολυτελές, και καλόγουστο, λίγα μόλις μέτρα από τη Λίμνη, με διώροφα κτίρια Γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής.

- Epirus Palace (τηλ. 26510 93555, www.epiruspalace.com). Πάνω στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθήνας. Τα πάντα στον υπερθετικό βαθμό, το χρυσό, το ξύλο και το μάρμαρο κυριαρχούν.

- Πολιτεία (τηλ. 26510 30090). Παλιό χάνι που διαμορφώθηκε σε ξενώνα με καλόγουστη επίπλωση.

Μάτσα (τηλ. 26510 22431). Με 4 δωμάτια διακοσμημένα με το προσωπικό γούστο της ιδιοκτήτριας.

- Πατρικό (τηλ. 26510 65500). Μικρός ξενώνας που ήταν το πατρικό σπίτι του ιδιοκτήτη.

- Σε γιαννιώτικο στυλ είναι ο ξενώνας στο συγκρότημα «Φρόντζου Πολιτεία» (τηλ. 26510 21011).

- Μέσα στο Κάστρο θα βρείτε τους ξενώνες «Κάστρο» (τηλ. 26510 22866 ) και Φιλύρα (τηλ. 26510 83560).

ΦΑΓΗΤΟ

- Όμιλος (τηλ. 26510 77924). Αll day καλοφτιαγμένο μπαρ-καφέ-εστιατόριο στη Λίμνη.

Στοά Λούλη (τηλ. 26510 71322). Η στοά του 1875 ανακαινίστηκε και έγινε πολυχώρος με μπαρ και εστιατόριο-ουζερί.

- Αγκίστρι (6945977611). Ειδικότητά του τα ψάρια και τα ψαρικά.

- Φρόντζου Πολιτεία (τηλ. 26510 21011). Μοναδική θέα από το λόφο. Το συγκρότημα εκτείνεται σε 35 στρέμματα έχει το εστιατόριο Ευ Ζην, δυο καφέ, δυο μπαρ, παιδότοπο.

- Αργοναύτες (τηλ. 26510 34735). Με ελληνική-δημιουργική κουζίνα και πολλά μαγειρευτά.

- Μαντείο (τηλ. 26510 25452). Ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, εξαιρετικά μανιτάρια και γαλοτύρι.

- Για καλό σουβλάκι θα πάτε «στους τυφλούς». Για τσίπουρο στου Θωμά στο τέρμα Δωδώνης. Στη στοά με τα ρολόγια στην Αβέρωφ, θα βρείτε το παραδοσιακό καφενείο της Ελένης.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

«Φίλοιστρον», στο Κάστρο. Εξαιρετικά διακοσμημένος χώρος και ζεστή ατμόσφαιρα σε διώροφο εβραϊκό σπίτι του 1850. Σαλέπι, σουμάδα ζεστή με κανέλα, γάλα με μέλι και κανέλα, βυσσινάδα, ελληνικό καφέ στη χόβολη, 15 είδη σπιτικών λικέρ!

Eπίσης: «Σκάλα». «Τα Ναυτάκια». «Το Σεράι», «Εν Ιωαννίνοις», «Αυλή», «Γκιώνς», «Πορτρέτο», «Centrale», «Blaze» (μπαρ και εστιατόριο).

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Βηmagazino/ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Φωτογραφίες: Bάλυ Βαϊμάκη

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.
bottom of page